Logo Maids

MAIDS OF THE MILL

Logo Maids
Welkom   Wie zijn wij?   Wat is Morris?   Agenda   Contact utrechtmorris.nl

Morris, wat is dat?

Maids of the Mill Wierickeschans 2006Morrisdansen zijn energieke, traditionele Engelse volksdansen. De dansen worden uitgevoerd door een set van 4 tot 12 dansers, afhankelijk van de stijl, onder begeleiding van levende muziek op viool, harmonica, concertina en/of fluit. De dansers zijn getooid met bellen en voeren vrolijke figuren uit met wapperende zakdoeken of gewapend met stokken.
Het enige dat een Morristeam nodig heeft om een voorstelling te geven is een publiek en een stuk straat of plein. Dat betekent dat Morrisdansen bijna overal kunnen worden uitgevoerd, eventueel ook binnen.

Geschiedenis
Waar Morrisdansen precies vandaan komt is niet bekend, maar de oorsprong ligt in een ver verleden. De vroegste vermeldingen dateren uit de middeleeuwen, maar daaruit blijkt dat Morris veel ouder moet zijn.
In Engeland zijn de Morrisdansen door de eeuwen heen bewaard gebleven en vooral de dansen uit de Cotswold, de streek ten westen van Oxford, zijn bekend. Toch is de Morris van oorsprong niet alleen Engels. De precieze oorsprong van de dans en alle tradities zijn echter moeilijk te achterhalen. Zo wordt er gesproken over 'moorish' of 'moriskendans'. De titel 'Morris' komt waarschijnlijk van het Franse 'morisque', dat 'dans' betekent. De vraag of de morrisdans dan Franse, Spaanse (moorish oftewel moors), Engelse of toch weer andere wortels heeft, is hiermee echter nog niet beantwoord. Duidelijk is wel dat Morris in het verleden niet exclusief Engels was! De oudste verwijzingen dateren van zo'n 600 jaar geleden, en zijn zelfs als versieringen in de kantlijn van een zogenaamde 'Historiebijbel' uit Utrecht anno 1443 te vinden!

Maids of the Mill Sompting 2007 Betekenis
Over de betekenis van de Morris worden veel verhalen verteld. Er wordt wel beweerd dat Morris een onderdeel vormde van heidense rituelen bij de wisseling van seizoenen. De dansers probeerden met hun dansen de goden gunstig te stemmen voor het nieuwe jaar. De zwaaiende zakdoeken en de rinkelende bellen zouden dienen om boze geesten te verjagen en de dansen met stokken zouden schijngevechten symboliseren, bijvoorbeeld tussen winter en zomer. Ook nu nog wordt er in Engeland soms tijdens een kerkdienst een morrisdans opgevoerd! Maar de Morris als een aparte sociale groep, volksvermaak en bron van inkomsten worden ook genoemd.
Tegenwoordig is de magische betekenis van de Morrisdansen niet meer zo groot. De magie van het samen dansen laat zich echter duidelijk voelen en zien in de verbondenheid en het enthousiasme van de muzikanten en dansers.

Plezier
Door de rinkelende bellen, de energieke danspassen, het lawaai van de stokslagen en de wapperende zakdoeken is Morrisdansen erg leuk om naar te kijken. Het is een levendig en vrolijk schouwspel. Voorop staat het plezier en de energie die Morrisdansen uitstralen. Samen met de muzikanten vormen de dansers een goed op elkaar ingespeeld team.

Top Omhoog