UMT Wierickerschans Bodegraven 2004
Een stukje geschiedenis
Het Utrechts Morris Team (UMT) is opgericht in 1979. De stichter van het UMT is Wim Lammers. Op een saaie middag stelde hij zijn (schoon)zonen voor hun eens "Morris te leren". Al snel volgde het eerste optreden in geÔmproviseerde kostuums.

Het UMT is begonnen als mannenteam, maar in 1984 is binnen dezelfde vereniging het vrouwenteam "The Maids of the Mill" opgericht. Hiermee kent Utrecht het enige vrouwelijke morristeam van het Europese vasteland! Het UMT voert zijn dansen uitsluitend met mannen uit, maar danst vanzelfsprekend bij een aantal gelegenheden ook samen met het zusterteam. In 1991 is het UMT lid geworden van The Morris Ring, de overkoepelende organisatie in Engeland van mannenteams.

UMT Oudewater 2004
Het repertoire
Het UMT danst voornamelijk morrisdansen in de Cotswold stijl en heeft ook een paar zelf ontwikkelde dansen op het repertoire staan.
De meeste dansen op het repertoire komen uit de tradities (de stijl van een dorp in de Cotswold) Adderbury, Bampton, Bledington, Fieldtown en Ilmington, maar er zijn er ook nog genoeg die uit een andere traditie (dorp) komen.


Het kostuum
Het kostuum (de 'kit') van het UMT bestaat uit een wit overhemd, een zwarte halflange broek, witte kousen en zwarte schoenen. Op het witte overhemd wordt een rood met blauwe baldrick (een gekruiste bandelier of schouderriem) gedragen.
Aan de voorkant van de baldrick staat het embleem van het UMT: twee morrisdansers met stokken aan weerszijden van de Utrechtse Domtoren.
Op de achterkant van de baldrick staat het roodwitte wapen van de stad Utrecht: de halve rode mantel van St. Maarten, de beschermheilige van de stad.

UMT baldrick voorzijde
UMT baldrick achterzijde
Aan de benen, net onder iedere knie, wordt een lederen bellenstuk (met elk zo'n 20 bellen) gedragen, versierd met korte rode en blauwe linten. Er wordt gedanst met witte zakdoeken of met plm. 90 cm lange stokken. Verder kom je bij het UMT ook de kenmerkende 'fool' (de dwaas) tegen, compleet met zijn meiboom - en soms is ook de draak 'Guppie' aanwezig. Zij weten het publiek, ieder op hun eigen manier, actief bij het schouwspel te betrekken.

Guppie verdwaald in Utrecht 2002
Waar wordt gedanst
Het UMT oefent iedere vrijdagavond de binnenstad van Utrecht. Na de oefenavond wordt even verderop het stamcafť bezocht.
Het UMT danst regelmatig op straat in Utrecht. Verder gaat het UMT ongeveer eens per jaar naar Engeland om andere morristeams te ontmoeten. Vaak zijn dit weekenden waarbij veel morrisgroepen bij elkaar komen. In de streek van de gastheren worden dan diverse straatoptredens gegeven. Vanzelfsprekend komen er ook regelmatig Engelse groepen naar Utrecht.
Het UMT treedt verder op bij zeer uiteenlopende gelegenheden. Het UMT verzorgt optredens in opdracht voor b.v. winkeliersverenigingen, braderieŽn, festivals, zorginstellingen, jubilea, dansgroepen, culturele instellingen, tuin- en reisbeurzen, jaarmarkten, straat- en buurtfeesten.
In onze agenda staat een overzicht voor de komende optredens.

Meer weten?
Neem voor meer informatie over het Utrechts Morris Team contact met ons op!